Orienteringsklubben OK Silva

Orienteringsklubben OK Silva finns i Kävlinge och Furulund. Vi är en klubb som bildades 1940 med idag ca 140 medlemmar från 3 år upp till 84 år. Vi tränar bl.a i Lödde Sandskog, Järavallen, Saxtorpskogen, Furulund och ibland på Söderåsen.

OK Silva sysslar med orientering som tävlings- och som motionsidrott. Vi verkar även för orientering som friskvård. Omvårdnad om natur och miljö är viktigt för oss.

Vad är orientering?

Det kan vara en äventyrlig, tuff och krävande sport för de som satsar seriöst och det kan vara en avkopplande, kul sport för de som vill motionera. Det finns inom klubben både aktiva medlemmar, som tävlar varje helg och de som bara vill motionera ibland och är kanske mer intresserad av den sociala kontakten med övriga medlemmar. Det är i alla fall en sport för alla och då menar vi unga som gamla, vältränade som otränade, stora som små.

OK Silva deltar även aktivt inom Skånes tävlingsverksamhet med vår tävlingsklubb Skåneslättens OL (SOL), ett samarbete med Rävetofta OK och Ringsjö OK. Med SOL deltar vi i individuella tävlingar, stafetter samt ungdomsserien (som vi vann 2012).

En gång om året arrangerar vi själva (tillsammans med Rävetofta OK) en nationell dubbeltävling. På de 4 adventsöndagarna har vi årligen ett arrangemang som vi kallar ’Advent-Orient’ och det anordnas på Järavallen, Lödde Sandskog, Furulund och Ålstorp. Dessutom anordnar OK Silva ett antal mindre arrangemang som ungdomstävling för kretsens ungdomar, Vintercup deltävling i januari, Lilla 5-dagars etapp i juni och kretsmästerskap.

Vad kostar det?

Se medlemsavgifter

Vem kan delta i orienteringstävlingarna?

Alla som vill, kan vara med på de många tävlingar som finns i Skåne varje helg. Många åker även iväg till Halland, Småland, Blekinge eller övriga delar av Sverige för att tävla. Även utomlands finns det många stora internationella tävlingar.

Om man anmäler sig till en tävling kan man välja på många olika banor från knattebanor, inskolningsbanor, lätta, medelsvåra, svåra från 2 km upp till 8 km. Man kan även ta en öppen bana med direktanmälan på tävlingen. På vissa tävlingar finns det även PreO, med banor för funktionshindrade (dessa banor är förstås öppna för alla).

Vilken utrustning behöver man?

Allt man egentligen behöver är träningskläder, träningsskor och kompass. Vår tävlingsklubb SOL har en egen tävlingskollektion, som finns att köpa till alla medlemmar (se nedan). Kläderna är av tunn nylon och behaglig att springa i. De flesta av oss har orienteringskor med dubbar, detta för att man får mycket bättre grepp i terrängen med dubbskor. Skor & kompasser finns ofta att köpa ute på tävlingarna.

Löparbricka

På nästan alla orienteringstävlingar och även många träningar anväds elektronisk stämpling. För detta behövs en löparbricka. På Svenska tävlingar används Sportidentbrickor (SI-brickor).

Sportidentbrickan köper man själv på www.sportident.se. Man kan också hyra av tävlingsarrangören för 25-40:-/gång (priset varierar på olika tävlingar).

Tävlings- och träningskläder

OK Silva har inga kläder till försäljning, vi rekommenderar beställning av kläder via vår tävlingsklubb Skåneslättens OL (SOL). Beställning av SOL-kläder görs via Chistina Segerslätt, reab@swipnet.se

Annan utrustning går bra att beställa på nätet, tex hos SM Sport eller Letro Sport som har mycket utrustning för just orientering.